Novi Sad
21.01.2014.
15:57
Oko 45 odsto Novosađanki starijih od 50 godina ne odlazi kod ginekologa po nekoliko godina, dok to isto ne čini 19 odsto sugrađanki mlađih od 50 godina, pokazalo je istraživanje Poliklinike "Konzilijum" na uzorku od 500 Novosađanki povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.
  • gagans

    22.01.2014 10:22
    čekanje
    ginekolica je divna i dobra i na pitanje što nisam došla često na pregled...pa neka pogleda čekaona punu žena, nalaz nije odmah, ....naše zdravstvo je loše i onda bolje što manje biti u ambulatama, a za privatno nemam para...za nalaz
    u Kamenici sam ispovala načelnika preko telefona
    jer mi 4 nedelje nije mogao naći vremena za tumačenje nalaza, pa se smejao kad me video uživo koja mala sitna ženica....
  • 22.01.2014 06:19
    pritom
    moras da ih molis da urade pregled grudi, jedan jako rutinski pregled. ova moja je prevrnula ocima kad sam je pitala za to...
  • Marsovci

    21.01.2014 22:03
    Sramota
    Sramotan clanak. Za redovan godisnji pregled u DZ ZOV sam se prijavila u oktobru 2012. a na red sam dosla za 4 meseca! I dr mi uradi papa test i briseve a kolposkopija i ultrazvuk su misaona imenica. SRAMOTA!
  • 21.01.2014 19:01
    Ginekoloski pregled svaki cas i nije neophodan, neophodni su redovni papa testovi koje uzorak uzima obucena medicinska sestra, sto rasterecuje sluzbu i smanjuje troskove drasticno. To u isto vreme znaci i da zakazete telefonom pregled za bilo koji sat i minut tokom 12 radnih casova, dodjete udjete i izadjete sve za 5 minuta. Ovde je potrebno zakazati mesec dana unapred, uskladiti to sa svojim ciklusom, radnim vremenom, slobodnim danom, i kad se sve sabere, za svojih cetrdeset godina zivota, od toga 4 prozivljene u stranoj zemlji, pregledana sam 5 puta - 4 puta tamo, jer mi je pismo podsetnik stizalo svake godine u isto vreme na kucnu adresu da me obavesti da mi je istekla godina i na koji telefon da zakazem. Ovde sam bila samo jednom, pre 4 godine, i to zato sto sam se uspanicila oko bolesti. Znaci, zna se kako se radi program prevencije u jednoj drzavi, kad se to zeli. Ovo i nije drzava, samo lici. Vise ustvari i ne lici cak.
  • opet

    21.01.2014 17:43
    resursi
    Drzava ne koristi resurse tj.lekare koje ima. Na Poliklinici je jedan lekar posebno obucavan za te premaligne promene, u Nemackoj. Kod njega se na pregled ceka nekoliko dana, jer prima sve pacijente sto pre. Jedino sto je potreban uput.
    Za potpunu dijagnostiku koristi, pored navedenog, i HPV tipizaciju.
  • MarijaNS

    21.01.2014 16:55
    Bezobrazluk
    Ovakve vesti su stvarno bezobrazluk. Zakazati pregled u državnom domu zdravlja je gotovo nemoguće, a i kad se zakaže, rezultati papa testa se čekaju nedeljama a kolposkopiju niko ni ne spominje. Ja idem redovno na preglede, ali samo zato što mogu da platim i priuštim sebi da odem kao žena, u zakazan termin i u jednom danu odradim ceo pregled. One koje nemaju para, na žalost, loše im se piše. O ljubaznosti doktora da i ne govorimo. Zbog svega toga, svaki članak o preventivi raka grlića materice me izbaci iz takta.
  • 21.01.2014 16:43
    Ovo je istina, mojoj devojci se skroz zakrecila.
  • ns time

    21.01.2014 16:35
    Redovno idem ,tako i znam koliko kosta kompletan pregled, onaj sistematski ginekoloski jednom godisnje.Ne biste zeleli da cujete tu cifru iz novosadskih poznatih privatnih ordinacija.
    Pa sto gospodja ne ide u Dom zdravlja?
    Ne biste bili radi da cujete hljadu razloga za ne.
  • Biljana

    21.01.2014 16:09
    Zasto niko ne pise da je u dom zdravlja, kod ginekologa, moguce otici samo jednom godisnje na pregled. Ako vam treba pregled morate cekati da prodje godinu dana, osim ako postoji neki veci problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna